The Grand Basement

London SW6

Close

This new build basement interior in central London added a hub of luxury facilities below the existing property, underpinned during an extensive renovation Wilkinson Beven worked closely with 23 Architecture from initial concepts to design the facilities and finishes, co ordinating the lighting design and detailing the bespoke joinery before selecting interior furnishings.

The feature pool hall ceiling folds through the air with illuminated plains lighting the basements volume as they rotate, light shafts puncture the ceiling allowing light to filter over and into the pool. This monolithic space plays with clean architectural lines and gains an injection of crisp blue from the vast volume of water held within the 25 metre swimming pool enhanced only by the flash of colour within the lane markings.

The core palette focused and reinforced the subterranean depths of the space created by cladding the pool hall walls with handmade Italian Clay Bricks stretching down the 58ft / 17.7m walls into the pool it’s self-providing a modern play on foundations below the existing Victorian shell. Natural light rays beam through architectural ceiling slots and a vast lightwell allows part of the interior to seem ever more connected to the World above.

The Spa (shown above) sits within a floating teak plinth raised above the polished concrete floor finish, topped with upholstered pads creating a sanctuary to relax within the space, the warm injection of timber with fabrics help to balance the interior providing a family friendly environment.

A climbing wall within the games room utilises the vertical proportions adding coloured multi-faceted plains within the interior and linking well with the Memphis inspired LED pendant.

Soft furnishings paired with the client’s personal art collection play a key role within the interior injecting colour, textures and the clients personality making this a unique home.

The Cinema (shown below) sits suspended in the basements volume viewing over the spa facilities yet with blinds down transforms into a cosy hub with vibrant upholstery seating sitting upon a feature carpet providing interior warmth paired with a consideration for the rooms acoustics.